Fanfare
 

 

Onze vereniging bestaat uit 24 spelende leden,Tambourmaitre, Vaandeldrager, 4 leerling muzikanten en ons opstap orkestje De Brebbelkes.

De fanfare repeteert op de woensdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur  in zalencentrum het Streeperkruis, Steeperstraat 66 te Landgraaf.

Wij zijn actief tijdens de jaarlijkse plaatselijke aktiviteiten ( communie, carnaval, processie etc.) en we organiseren 3 a 4 concerten per jaar.

Per jaar is er een groot thema concert , te denken aan Halloweenconcert, Maestro van Landgraaf.

 

Dirigent:

Math Somers is sinds 1986 dirigent van Fanfare St.Barbara G.A. Geboren op 20 juni 1958 in Nieuwenhagerheide, komende uit een mijnwerkersfamilie, waar geen enkele muzikale achtergrond een basis vormde. Op 6-jarige leeftijd besloot hij zich aan te melden bij de fanfare. Zijn eerste lessen kreeg hij op bugel door Dhr.Guus Erkens, de toenmalige dirigent van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide.                  
Op 12- jarige leeftijd ging hij naar de muziekschool in Heerlen, waar hij les kreeg van Noël Speetjens. Muziekschool Heerlen startte toen het project studie assistent-dirigent en aangemoedigd door Guus Erkens besloot Math een poging te wagen. Met vlag en wimpel doorliep hij deze studie en na twee jaar studeerde hij af. Math werd met onmiddellijke ingang benoemd tot 2e dirigent van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide.

In 1980 besloot Math Somers om harmonie-en fanfaredirectie te gaan studeren bij Piet van Mever en Gerrit Fokkema in Hilversum. Ook deze studie sloot hij met succes en diploma af.

In januari 1986 werd hij dirigent van Stadsfanfare St.Joseph te Heerlen. Daarnaast dirigeerde hij het harmonieorkest van pensioenfonds A.B.P. Tussendoor volgde hij tijdens het WMC in Kerkrade een masterclass harmonie/fanfare en symfoniedirectie o.l.v. de Spaanse topdirigent Enrique Garcia Asensio. Als enige amateur-dirigent bereikte Math de finale in de befaamde Kerkraadse Rodahal. Door de jaren heen is Math dirigent geweest van Blasorchester Oidtweiler (een harmonieorkest uit Duitsland) en fanfare St.Joseph uit Vaals. Verder was hij 10 jaar dirigent van Show en Drumfanfare Molenberg en is hij van 2003 tot jan. 2007 dirigent geweest van harmonie St. Michaël 't Eikske/Landgraaf en van Koninklijke Fanfare St. Joseph Heerlerheide.

In het basisonderwijs was Math 2001 tot 2004 actief als muziekleraar.
In 2011/2012 volgde hij masterclasses bij de beroemde dirigent Jan Cober.
Vanaf mei 2014 tot juli 2016 was hij ook  dirigent van het pas opgericht Landgraafs Seniorenorkest
In 2010 ontving hij voor al zijn inzet een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau
                                                            

 

De Opleiding

"Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld"
(bron: www.muziekmaaktslim.nl).
Sinds enkele jaren werken we samen met de Basisscholen en de muziekschool om de kinderen kennis te laten maken met muziek en de diverse instrumenten.Dit project heet "Het Klinkend Perspectief "en wordt ondersteunt door H.M.Prinses Maxima. Mede door dit project hebben we al diverse nieuwe leerling muzikanten bij ons welkom mogen heten                         
                                          

Wat kunnen wij u bieden????

De eerste 3 maanden gratis kennismaking. Dat betekent voor U maar liefst 12 gratis muzieklessen zodat u zonder risico kunt proberen of dit de hobby is voor U. Na deze 3 maanden krijgt u een aanmeldingsformulier en wordt u definitief lid van onze fanfare. De contributie voor jeugdleden t/m 16 jaar is € 8 per maand. Volwassenen betalen € 10 per maand. Voor dit bedrag krijgt u van ons een muziekinstrument in bruikleen. Daarnaast krijgt u wekelijks individuele muziekles van 30 minuten.

     

Verder biedt onze fanfare U de mogelijkheid om 1 jaar gratis muziekles te volgen op de muziekschool. De fanfare zal dat schooljaar financieren na het tekenen van een overeenkomst waarin enkele voorwaarden staan ter bescherming van de vereniging. Tijdens de interne muziekopleiding worden 3 examens afgelegd. Elk examen bestaat uit een praktisch gedeelte en een theoretisch gedeelte.                      

Is een leerling in het bezit van 2 examens (of hafa-A muziekschool) mag men mee musiceren in het grote fanfareorkest en ontvangt hij/zij een blauwe trui met logo van de fanfare. Na het behalen van het laatste examen ontvangt men het uniform.
Als een leerling in het fanfareorkest zit, zal de verdere muzikale opleiding hoofdzakelijk in groepsverband plaatsvinden.

Jeugdorkest:
Op dit moment is ons jeugdorkest door onder bezetting tijdelijk op non actief maar we hopen dat onze nieuwe leerlingen spoedig plaats kunnen nemen in ons orkestje zodat zij ook weer leuke optredens kunnen verzorgen.Er wordt gebruik gemaakt van de methode BAND TIME. Dit is een vervolg methode op de lesboeken die wij al gebruiken tijdens de individuele muziekles.

Opstaporkestje  De Brebbelkes :

Vanaf juni 2016 zijn wij van start gegaan met een nieuw opstap orkestje waarbij de leerlingen de mogelijkheid krijgen om 1 x per maand samen muziek te maken.
Daar het vaak lang duurt voordat een leerling in het fanfare orkest mee kan spelen maar samen muziek maken heel leuk en leerzaam is, zijn wij met "De Brebbelkes" begonnen, hier gaan de leerlingen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar naast de individuele les ook samen repeteren.Vanuit het opstap orkest stroomt de leerling door naar het jeugdorkest om uiteindelijk in het fanfare orkest  te spelen.

Welke instrumenten kunt u bij ons bespelen:

Bugel             Hoorn             Bariton/Tuba          Bas/Sousafoon       Pauken        Xylofoon
Trompet       Saxofoon         Schuiftrombone     Kleine Trom           Drumstel     Grote Trom

Dagen/tijden muzieklessen:

De leerlingen krijgen op de dinsdag en donderdag muziekles. Vanaf 18.00 uur in Verenigingslokaal het Streeperkruis

Wilt u meer informatie of een afspraak met ons maken, dan kunt u ons uw gegevens  mailen en wij nemen spoedig contact met u op: klik hier